Івано-Франківська міська асоціація приватних таксистів
Вітаємо Вас Гість | RSS Головна | | Регістрация | Вхід
Меню сайта
>

Івано-Франківська обласна організація Європейської партії України

Наш опрос
Якій службі таксі Ви надаєте перевагу?
Всього відповідей: 322

Главная » 2009 » Травень » 31 » Як стати легальним приватним таксистом. Оформлення документів
Як стати легальним приватним таксистом. Оформлення документів
23:39
Крок 1. Реєструємо право самостійної господарської діяльності фізичної особи (без створення юридичної). Беремо з нашого порталу по лінку нижче

бланк реєстраційної форми №10 та заповнюємо його. Знімаємо копію паспорта, копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номера. Беремо з собою 34 грн. Йдемо в Реєстраційний відділ Міськ(рай)ради по місцю реєстрації в паспорті. Дізнаємося номер рахунку місцевого бюджету, на який потрібно сплатити збір за реєстрацію. Платимо 34 грн (тут і далі - всі суми за станом на жовтень 2008 року. З часом вони можуть змінитися). Для себе залишаємо ксерокопію цієї квитанції. Оригінал разом з ксерокопіями паспорта, довідки про ідентифікаційний номер, і заповненою формою №10 здаємо під розписку Державному реєстраторові. Через три робочі дні приходимо туди ж і забираємо оригінал "Свідоцтва про державну реєстрацію фізичної особи - підприємця".


     Крок 2. Просимо Державного реєстратора завірити своєю печаткою 4 копії Свідоцтва про реєстрацію. Він не зобов'язаний, але може піти назустріч. Якщо відмовить – доведеться заплатити зайвих 60 грн нотаріусові за завірення. (1 копія – 15 грн) Ці копії будуть потрібні для реєстрації в Податковій інспекції, Пенсійному фонді, виготовлення печаток (за бажанням) і подачі документів на оформлення ліцензії на послуги перевезень на таксі.

     Крок 3. На відміну від Пенсійного фонду, де можна досить довго тягнути з реєстрацією, з Податковою інспекцією - жарти погані. Три робочих дні дається на реєстрацію з моменту отримання Свідоцтва. Краще не експериментувати, що буде, якщо... Нічого хорошого не буде. Отже, в Податкову здаємо завірену копію Свідоцтва про реєстрацію. Разом з цим можемо відразу подати заяву не перехід на спрощену систему оподаткування - єдиний податок. А можна і почекати. Тут є один важливий момент. Річ у тому, що на спрощену систему можна переходити або з моменту реєстрації (подаючи заяву негайно), або з початку будь-якого кварталу (подаючи заяву не пізніше, ніж за пів місяця). Якщо процедура отримання ліцензії на послуги таксі видається досить тривалою (про це далі), то має сенс заяву на єдиний податок подавати не відразу, а потягнути час до початку найближчого кварталу, або навіть до наступного кварталу. Адже без ліцензії діяльністю перевезень на таксі все одно займатися не можна, і тоді виходить, що податок платити нема з чого. На цьому можна заощадити кілька разів по 200 грн (саме цією сумою поки обмежена верхня межа єдиного податку), що зовсім не зайве. Важливо знати, що неподання заяви на перехід на єдиний податок не обмежує права діяльності. Теоретично можна працювати і на загальній системі оподаткування. Але для приватного таксиста це виглядає настільки складно, заплутано і по грошах не вигідно, що жоден самозанятий перевізник – таксист таку систему не потягне.

     Крок 4. Не забуваємо про Пенсійний фонд. Впродовж місяця туди теж потрібно здати завірену копію Свідоцтва про реєстрацію. Після чого про Пенсійний фонд можна не згадувати, в усякому разі, до кінця календарного року. Звіти по єдиному податку в цю організацію можна здавати один раз в рік. Можна і потрібно, оскільки тільки по цих звітах нараховуватиметься пенсійний стаж. Але це вже інша тема.

     Крок 5. Який можна і пропустити. Але краще зробити. Печатки. Закон дозволяє фізичній особі – підприємцеві працювати без печаток. Але погодьтеся, наскільки солідніше і вагоміше виглядає будь-який документ з печаткою, чим без неї. Адже доведеться, і не раз, і листи і звернення писати, і різні договори підписувати. Та і можливість власною печаткою підтвердити квитанцію або чек про оплату клієнтові, завірити копії потрібних документів, виписати доручення – зовсім не зайва. Вартість такого кроку – близько 250 грн. З них 51 грн – оплата райвідділу міліції за дозвіл, решта – за виготовлення печаток. (Потрібні будуть дві – кругла і кутовий квадратний штамп. Фірми-виробники беруть за них від 150 до 200 грн залежно від типу тримачів). Процедура наступна:

     Знаходимо фірму виробника печаток по рекламі, яка, як правило, завжди знайдеться і біля Податкової інспекції, і біля Реєстраційного відділу. Просимо їх роздрукувати проект печаток. З цим проектом, оригіналом Свідоцтва про реєстрацію і його завіреною копією, заявою і квитанцією на 51 грн (номер рахунку і форму заяви дізнаємося заздалегідь там, куди потім здаватимемо ці документи) звертаємося до співробітника дозвільної системи МВС в райвідділі міліції, або, часто, у великих містах, такий співробітник прикомандирований до Реєстраційного відділу, і зайвий раз бігати нікуди не доведеться. Через два робочі дня забираємо дозвіл на виготовлення печаток і їх завірений проект, на підставі чого їх вже можна виготовляти.

     Крок 6. Найважливіший. Ліцензія. „Ліцензія на право надання послуг внутрішніх перевезень пасажирів і їх багажу на таксі”, така у неї повна назва – головний дозвільний документ для будь-якого господарюючого суб'єкта, будь то підприємство, або підприємець-одинак, який дає право надавати послуги таксі. Окрім цього, на кожну машину таксі, яку використовує цей господарюючий суб'єкт, повинна бути оформлена ліцензійна картка. Хай не дивується приватник з власною машиною, який вирішив стати легальним таксистом, і не ставить запитання: "А навіщо два документи?" Ліцензія – це право діяльності взагалі. Ліцензія оформляється одна на 5 років і свідчить про те, що її власник має право, як суб'єкт господарської діяльності надавати послуги (самостійно, або із залученням найнятих робітників, власними, або орендованими автомобілями, не має значення, декількома або всього одним). А ліцензійних карток може бути багато, або всього одна. Скільки машин, стільки і карток. При цьому, якщо приватний таксист вирішить до закінчення терміну дії ліцензії замінити машину, або докупити іншу, йому не потрібно буде переоформляти ліцензію. Тільки оформити нову ліцензійну картку, що є значно простішою і дешевшою процедурою. Оформленням ліцензій і ліцензійних карток займається Головавтотрансінспекція – спеціальний підрозділ Міністерства Транспорту і Зв'язку. (Скорочено: ДАТІ - Державна АвтоТранспортна Іспекція). Але не потрібно таксистам зі всієї України їхати до Києва за документами. Приймають і видають їх в Територіальних управліннях Головавтотрансінспекції в кожному обласному центрі.

     Перелік документів, які потрібно подавати в ДАТІ для самозанятого підприємця – перевізника суттєво спрощений в 2008 році :
•    Завірена (нотаріусом або Державним реєстратором) копія Свідоцтва про державну реєстрацію фізичної особи - підприємця.
•    Заява встановленого зразка.
•    Заповнений бланк встановленого зразка «Список транспортних засобів і відомості про водіїв».
•    Заповнений бланк встановленого зразка «Відомість про спеціальне обладнання».
•    Оригінал квитанції оплати держзбору за видачу ліцензії у розмірі 340 грн. (Не забудьте залишити собі ксерокопії).

 Бланки реєстрації ПП і ліцезування в ДАТІ
Форма №10 для реєстрації фіз. особи - підприємця
ЗАЯВА В ТЕРРИТОРІАЛЬНЕ ДАТІ
СПИСОК ТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ
ВІДОМОСТІ ПРО ВОДІЇВ
ВІДОМІСТЬ ПРО СПЕЦІАЛЬНЕ ОБЛАДНАННЯ
СПИСОК ТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ ТА ВІДОМОСТІ ПРО ВОДІЇВ
ВІДОМІСТЬ ПРО СПЕЦІАЛЬНЕ ОБЛАДНАННЯ


     Таким простим перелік документів для самозанятого підприємця - перевізника став зовсім недавно. Ще влітку 2008 року доводилося надавати цілий оберемок ксерокопій різних документів, та ще і фіктивний договір на передрейсові огляди лікаря і механіка, оформлення і супровід якого коштував чи не більше держзбору за ліцензію і  єдиного податку на послуги таксі, що відбивало всяке бажання працювати в такому "правовому полі".
     А тепер - все просто. Але, нема нічого вічного на цьому світі. Цілком можливі зміни в майбутньому.  Пораду не затягувати оформлення документів не можу не дати.  Як і пораду, в разі яких-небудь незрозумілих затягувань і відмовок в ДАТІ - скористатися досвідом вирішення питань  по оформленню документів в МРЕО ДАІ. Що робити, наші чиновники швидко переймають досвід один у одного...
 

     А ось втрачати час - небажано, можна нарватися на не лише  на знову ускладнений перелік вхідних документів, але і істотно збільшену суму держбору за ліцензію.

     Закон встановлює термін – календарний місяць на ухвалення рішення і видачу ліцензійних документів. Якщо вхідні документи підготовлені правильно, можете розраховувати, що в цей термін з моменту прийому документів, ви отримаєте ліцензію і ліцензійну картку. Важливо тільки не забути при подачі документів взяти письмове підтвердження, що їх прийняли. Таке підтвердження у вигляді "опису прийнятих документів" зобов'язані дати згідно із законом, і як правило, дають без нагадувань. Але якщо вирішать „забути”, варто нагадати. Бо, якщо Вам почнуть „тягнути гуму” – буде чим аргументувати.
Просмотров: 2166 | Добавил: taxi-if | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входа

Календарь новостей
«  Травень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Поиск

Друзья сайта

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Copyright MyCorp © 2024